niedziela, 17 lutego 2013

Batoniki muesli

Jakiś czas temu kupiłam sobie do poczytania czasopismo Vita. W tym magazynie poza ciekawymi artykułami o zdrowiu znalazłam bardzo fajny przepis na batoniki muesli.
Wiadomo czasami chce się czegoś słodkiego zarówno nam rodzicom jak i mojemu małemu brzdącowi. Jest to wspaniała alternatywa dla tuczących, niezdrowych batonów jakie kupuje się w sklepach. Zamiast kupić słodkość w sklepie, można w krótkim czasie, w bardzo łatwy sposób, przygotować coś fajnego, zdrowego w domu. Robiąc coś samodzielnie wiemy z jakich składników dany produkt się składa.
Te batoniki to samo zdrowie. Ich skład jest w 100% naturalny. Słodkości zawierają płatki owsiane, otręby owsiane, zarodki pszenne, orzechy laskowe, orzechy włoskie, śliwki suszone, płatki migdałów, rodzynki trochę cukru, masła i przepyszny miodek.

Dzięki dużej zawartości otrąb oraz płatków owsianych oraz śliwek batoniki są bogate w błonnik. Dzięki temu jednego dziennie batonika noga jeść śmiało te dzieci oraz dorośli, którzy maja problem z wypróżnianiem się.

Naprawdę warto taki batonik zastąpić tym kupionym w sklepie. 

Jak zwykle trochę zmodyfikowałam gotowy przepis. Dodałam suszone śliwki, zarodki pszenne i trochę płatków kukurydzianych. Zmniejszyłam porcje cukru, przez co batoniki są zdrowsze.

Oto oryginalny przepis:





Moje pyszności-słodkości:





Jasiek jedzący batonika:






Jak widać Jaśkowi batoniki bardzo przypadły do gustu.


5 komentarzy:

  1. muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam i rzeczywiście są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, robiłam takie ciasteczka owsiane ale z uboższym składem, teraz robię wszystko bez cukru, płatki miksuje, wtedy ładnie wszystko zlepiają, dzieciom robię z miodem . pozdrawiam :), fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.