Korzystając z okazji, iż dzisiejszy dzień spędzam w domu, postanowiłam na obiad przygotować moje ulubione pierogi - ruskie.
Składniki na farsz:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków,
- 50 dag twarogu,
- 2 duże cebule.
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki,
- zóltko jaja,
- szczypta soli,
- ok. połowy szklani letniej, przegotowanej wody (mi wyszło jakieś 3/4)
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz twaróg zmielić i połączyć ze sobą. Dodać podsmażoną w kosteczkę cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicy przesiać mąkę, zrobić w mące dołek, wbić żółtko, posolić, ugniatać ciasto dolewając stopniowo wodę.
Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę i zostawić na kilkanaście minut aby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkować i wycinać np. szklanką placuszki, w które następnie należy wkładać farsz i dobrze przyciskając krawędzie placka zaciskać aby podczas gotowania farsz nie uciekł. Gotować pierożki do wypłynięcia.
Uwielbiam pierogi ruskie. Niestety za dużo z nimi roboty, więc robię je tylko na święta :D
OdpowiedzUsuń